Pellecoustic Quartet: Works Ahead

Pelle Fridell - sax
Kasper Villaume - pi
Thommy Andersson - bas
Morten Lund - tr
12/6-2008 Great review in Danish magazine Jazzspecial!
20/5-2008: Great review from Diskant!!! :-) 9/10
1/4-2008: Great review from Gaffa!!! :-) 4+/6
28/3-2008:
Great review of "Works Ahead" in Fyns Stiftstidende. 4/6
19/3-2008:
Great review of "Works Ahead" in Jazznyt
17/3-2008: Great review of "Works Ahead" in Politiken by Boris Rabinowitsch 4/6

Det skal være unikt
tekst: Thorbjørn Sjøgren

Saxofonisten Pelle Fridell er blevet et markant navn på den danske jazzscene.
Den 31. marts udsender han sin anden cd, seks år efter den roste
debutplade ”Go Jaz” og nummer to skulle være noget helt andet.

''Målet var ikke at præstere det perfekte. men om at skabe energi og fokus.
Det gjorde ikke noget, hvis der opstod kiks undervejs. Det afgørende
var, at vi var ærlige i vores tilgang til musikken. Og accepterede,
at vi blot kunne gøre det så godt, vi nu kunne i øjeblikket''

fortæller saxofonisten.

Det skulle vise sig at være langt mere end godt nok. Og resultatet udsendes nu på den 39-årige saxofonist Pelle Fridells anden cd i eget navn, ”Works Ahead”, med kvartetten Pellecoustic, der foruden kapelmesteren selv brillerer med pianisten Kasper Villaume, trommeslageren Morten Lund og bassisten Thommy Andersson.

De to sidste er gengangere fra debutpladen, ”Go Jaz”, der udkom i 2002 og fik så mange anmelderlovord med på vejen, at det kan undre, at efterfølgeren har ladet vente så længe på sig.

''Tjoh, jeg har mit eget studie og kunne sådan set have indspillet hvornår som helst, men jeg vidste ikke helt, hvor jeg ville hen. Der skulle være en klar tanke bag. Nummer to skulle gå en helt anden vej end den første''.

Mens Pelle Fridell på ”Go Jaz” byggede musikken op lag på lag med brug af bl.a. elektronika og computerprogrammering, er musikken på ”Works Ahead” hele vejen igennem akustisk.

''Efter ”Works Ahead” er jeg så begyndt at arbejde på et helt igennem elektronisk projekt. Jeg mener og får også at vide, at man altid kan høre og gennemskue, når det er Pelle Fridell, der spiller, men jeg har aldrig følt mig bundet til en bestemt genre. Jeg vil gerne afprøve forskellige ting og føler mig kun på udebane, når jeg er sammen med klassiske musikere'', siger Pelle Fridell.

Han rykkede i 1993 fra hjembyen Stockholm til København, hvor han søgte og kom ind på Rytmisk Musikkonservatorium. Var han fortsat i sit spor i Sverige kunne han være endt som civilingeniør, men han besluttede at realisere en gammel drøm og give musikken en chance. Og at det blev med base i Danmark og ikke i Stockholm skyldtes bl.a., at han i København mødte ''en masse søde og dejlige mennesker''.

''Og så ville jeg prøve noget nyt. Som hos så mange unge var New York indskrevet på listen, men jeg kom aldrig længere end til København''.

Her bor han stadig. Han afslørede sig allerede på konservatoriet som en begavet musiker, der siden har spillet sig til en markant position på den danske jazzscene med egne grupper og som flittigt efterspurgt sideman. Nærmest samtlige af hovedstadens bigband og mange mindre grupper har haft bud efter ham, og gennem dem har han arbejdet med blandt andre Toots Thielemans, Maria Schneider, Benny Golson, Tony Bennett, Ivan Lins, Georgie Fame, Palle Mikkelborg, Michael Mantler og Dee Dee Bridgewater.

''Det er vigtigt, at man prøver at udtrykke noget af sit eget, at man prøver at finde frem til noget unikt i stedet for at gengive, hvad andre har skrevet. Den mulighed giver jazzen gennem improvisationen. Samtidig har den sin egen puls''.

Pelle Fridell arbejder med sit eget materiale på ”Works Ahead”. Han har skrevet samtlige ti numre der både giver afsæt for det fræsende og funky og skaber rammer for ro og fordybelse. For energiudladninger og lyrik.

''Medlemmerne af kvartetten har kendt hinanden gennem lang tid, vi har en fælles historie, og man kunne kalde musikken for akustiske samtaler. Det handler bl.a. om at agere og reagere. Det er et spørgsmål om at være umiddelbar, og vi gennemførte kun et enkelt eller to take af hvert nummer'' siger Pelle Fridell.

Pelle Fridell er trods sine mange år i Danmark stadig svensker. Eller sagt på en anden måde: Netop fordi han bor i Danmark, er han blevet mere bevidst om sine svenske rødder. De fornemmes i musikken og en lidt tør og til tider vemodig klang i hans spil.

''. For mig er det vigtigt, at musikken spejler livet og samfundet lige nu. Idag bliver den et spejl af en tid, der for mig at se ikke giver så meget plads til stilheden og eftertanken. Der skal hele tiden være energi og tryk på. Vi skal arbejde, arbejde og arbejde. Derfor titlen: ”Works Ahead''.Pellecoustic: ”Works Ahead” (Gateway Music).


Pelle Fridell (bariton-, tenor- og sopransax), Kasper Villaume (piano), Thommy Andersson (bas) og Morten Lund (trommer). Total spilletid: 56.53.


www.fridell.dk

Stacks Image 13