Fridell - Essence

Pelle Fridell - sax/ laptop
Gerard Presencer - trp
Thommy Andersson - bass
Morten Lund - drums


Fridell - Essence afsøger grænselandet mellem den klassiske jazz og nutidens elektronica. Det kan betegnes som “elektro-jazz-dub”, dvs orkesteret spiller med jazzens indfaldsvinkel, men også bruger elektroniske element som loops, livesampling, livedubbing, liveprocessering. Det unikke i denne konstellation er at alt forgår i øjeblikket. Hele orkesteret er forbundet til en laptop hvor dele eller fragment af det spillede bearbejdes og sendes i retur gennem højtaler og til at reagere på.
Det kan beskrives som en “live-studiesession-koncert”, nærliggende det måde som DJ’s spiller live med effekter, tracks og loops, men vi spiller og improviserer også på instrumenterne. Det hele foregår i nuet så musikken er uforudsigelig og har en større fleksibilitet.

Besætningen med to horn, bas, trommer, men uden akkordinstrumenter, giver plads til det elektroniske element i midten. Det lægger op til det lyriske med melodiske linier og fletninger. Det er musik med de store klange, samtidig et rytmisk beat og fundament. Et miks af Ambient Electronica og den Skandinaviske klang.

Musikken er skrevet af Pelle Fridell. Det er noteret musik med rytmiske groove og åbne rammer, men også faste harmoniske forløb der periodevis bevidst underspilles eller nærmest kun henvises til. Dette giver en større bevidsthed omkring melodierne og en anden måde at forholde sig til det harmoniske i musikken hvor melodien bliver det bærende element.

Orkestrets medlemmer er meget velkendte ansigter på den danske jazz-scene, men aldrig før i denne konstellation. Den mindst kendte medlem er den nyligt her tilflyttede britiske trompetist i verdensklasse, Gerard Presencer.