http://gaffa.dk/anmeldelse/53710

Pasted Graphic


Anmeldelse / CD / Søndag d. 16-10-2011 kl. 08:00
Pelle Fridell
More Go Jaz
Pelle Produktion / Gateway Music | Udkom 18. oktober 2011
Anmeldt af Ivan Rod GAFFA

4 stjerner

Pasted Graphic 2


Go’ instrumentaljazz plade med et attraktivt vibe og en varm klang

Pelle Fridell er svensker, men bosiddende i Danmark. Det er herfra, hans verden går. Og Fridells verden? Den handler om jazz. På More Go Jaz helt konkret om såkaldt vokal-soul jazz, hvor saxofonen udgør vokalen.

Fordelen ved dét set-up er, ifølge saxofonisten Pelle Fridell selv, "at du kan synge sopran på et nummer og baryton på det næste."

At Pelle Fridell – uanset valg af instrument - er en eminent jazzsaxofonist, har han vist ved flere tidligere lejligheder. Blandt andet med sine to forrige cd'er Go Jaz fra 2002 og Works Ahead fra 2008. Både disse to og det nye album rummer helt elementært det, man kunne kalde go' jazz med en særegen, meget varm klang.

Noget andet – meget kendetegnende for det nye album – er, at jazzen er god, meget takket være samspillets karakter. Med sig har Pelle Fridell tre lige så eminente jazzmusikere: pianisten Henrik Gunde, bassisten Thommy Andersson og trommeslageren Morten Lund. På More Go Jaz efterlader de fire ingen tvivl om, at netop de tilsammen har en meget overskudsbetonet tilgang til vokal-soul-jazz'en, som helt og holdent er skrevet af Pelle Fridell. More Go Jaz har et suverænt, meget attraktivt vibe.

__________________________________________________________________________________________


http://www.jazzstjerner.dk/pelle-fridell---more-go-jazz.html


Pelle Fridell - More Go Jaz ****GATEWAY

Selvom "More Go Jaz" er opfølgeren på Pelle Fridells første soloalbum "Go Jazz" (2002) og med den mellem liggende udgivelse "Works Ahead" (2008) faktisk er kapelmesterens tredje udspil i eget navn er han stadig et relativt nyt musikalsk bekendtskab for undertegnede. Det gør dog ikke glæden ved at høre nærværende CD mindre og der er da også noget hjemmevandt over den tilgang Fridell og hans medmusikere deler, som gør, at man ved første "ørekast" føler, at man er i selskab med en gammel ven. 

Ovennævnte oplevelse skyldes først og fremmest, at hele udgivelsen er et stilstudie i god smag. Hvor tit har man ikke hørt udgivelser, der blander akustiske og elektroniske elementer uden held, fordi det snarere gøres med øje for målgruppen end med øje for hvad sammensmeltningen af de to nævnte udtryksfelter gør for selve materialet. På "More Go Jaz" skiftes der ubesværet mellem den varme, elektroniske "lounge"-stemning som i åbningsnummeret "Wingspan" (et nummer, der byder på alskens programmering) og en ligeså varm og intens akustisk souljazz som i den efterfølgende "Soulmate", hvor Fridell demonstrerer fornemt baryton-spil.

"Tappa Dush" er et dejligt energisk swingende nummer hvor bl.a. Henrik Gunde folder sig ud i en mere moderne klaver-stil end nogle måske kender ham for. Han er en fremragende pianist både når det gælder det harmonisk samt rytmisk mere komplekse og når udtrykket er mere bart som i den skønne intro til det stemningsfulde nummer "Lark" hvor Pelle Fridell håndterer sopransaxofonen med sikker intonation og fin klang. I det hele taget er det måske balladerne, der er de helt store højdepunkter på en udgivelse hvis enkelte skæringer alle først og fremmest udvikler sig i rum. Særligt den afsluttende "Now Is Paradise" med barneklukken a la Stevie Wonders "Isn't She Lovely" i baggrunden, bygger ikke bare på en fornem, enkel og bevægende melodi, den vidner også om at Pelle Fridell og hans medmusikere spiller musik, fordi de har noget på hjerte. Og både kapelmesteren, Henrik Gunde på klaver, Thommy Andersson på bas og ikke mindst Morten Lund på trommer har et format, der et kort sekund lader en glemme, at vi faktisk lever i en tid, hvor det er amatørerne, der får mest mediebevågenhed. 

Pelle Fridell opfordrer i pressematerialet, der fulgte med CD'en til dialog om musikken. Jeg kan kun sige: Kære Pelle, tak for en fornem udgivelse. Jeg håber den sælger jazz guld!

Køb/bestil 
her


______________________________________________________________________________________________


http://jazznyt.blogspot.com/2011/09/pelle-fridell-more-go-jaz-pelle.html

mandag, september 19, 2011
Pelle Fridell: More go jaz (Pelle Produktion/Gateway)


Svensk själjazz
Det er snart 10 år siden at Pelle Fridells debutalbum Go Jaz udkom. Nu kommer opfølgeren More Go Jaz. Ikke sådan at forstå at han har brugt 10 år på at lave pladen. I mellemtiden er Pelle Fridell blevet en meget efterspurgt saxofonist, han bla. spiller i DR Big Band og The Orchestra. På debutpladen var han sammen med Thommy Andersson på bas, Henrik Gunde på piano og Morten Lund på trommer. Han er endnu en gang sammen med dem på More Go Jazz. Alle fire musikere kunne dengang betegnes som nogen der var godt på vej. I dag er de alle fire godt etablerede på jazzscenen.
Med More Go Jaz har Pelle Fridell haft intentionen om at lave et vokal-soul album, hvor saxofonen er stemmen. Han har taget udgangspunkt i de bløde ting. refleksioner og tanker om tilværelsen og livet, som feks. at blive forælder. Det er ikke et smoothjazz eller på anden måde noget der associerer til amerikansk r'n'b eller lignende. Det er svensk jazz med sjæl.
Måske er det derfor at jeg har gået og hygget mig så meget med pladen siden den landede i afspilleren. Fridell er en positiv og engageret musiker, der med saxen i munden fænger. Det er vedkommende melodier. Fridell er svensker, hvilket Andersson iøvrigt også er. De er ikke helt assimilerede, der er stadig en masse svensk i dem. I mødet med to lige så gode danske jazzmusikere får vi her et vældigt godt bud på, hvordan nordisk jazz med groove skal lyde i 2011.
Pelle Fridell har føjet lidt diskrete effekter og lyde på musikken. Han spiller på diverse saxofoner, fløjte og basklarinet. Musikken er imponerende nok indspillet ved en enkelt session. Fridell har lagt musikken tydeligt ud til hver enkelt musiker. Musikken er båret af både klare arrangementer og idéer. Lyt feks. til Both sides. Jeg overraskes hver gang positivt over nummeret og har nu gået nynnet melodistykket siden jeg fik pladen.
fridell.dk

Indsendt af Niels Overgård kl.
17:36

0